15. marca 2017 od bohus O svadbách 0

Fotenie svadobných príprav, áno alebo nie?

Ako svadobný fotograf sa počas dohodovania nových zákaziek zvyknem stretávať s rozdielnym názorom na fotenie svadobných príprav novomanželov. Aby som vysvetlil čo sa pod fotením svadobných príprav myslí, tak je to fotenie počas návštevy nevesty u kaderníčky, kozmetičky, obliekanie novomanželov a všetkého čo s tým súvisí.

U kozmetičky

Keď sa vyberiem na stretnutie s potenciálnymi klientmi ktorí chystajú svadbu, tak sa počas príjemného posedenia pri spoločnej káve často stretávam s rozdielnymi názormi na to, či fotiť, alebo nefotiť svadobné prípravy novomanželov. No tak ako sa pohľad na svadobnú fotografiu za posledných 15 rokov radikálne zmenil, tak sa zmenil aj spôsob a techniky fotenia počas svadobného dňa. Teraz je zvykom odfotiť a to doslova takmer celý priebeh tohto krásneho dňa plného radosti, romantiky a lásky.

ženích

Dnes je už bežnou praxou začať fotenie u kaderníčky, kozmetičky, prejsť na fotenie obliekania, potom odpytovanie, obrad a tak ďalej… No práve keď položím otázku, aký bude priebeh fotenia, aby sme si spoločne vytvorili časový harmonogram, tak sa zatiaľ aj keď už ozaj v menšej miere stretávam s tým, že fotenie počas obliekania občas nechcú. Možno si poviete, veď to je pre mňa ako svadobného fotografa super, aspoň si odbehnem na kávičku, alebo si dám šlofíka. Ale nie je to tak. Moje odporúčanie vždy znie, aby sa to fotenie počas spomínaných svadobných príprav zrealizovalo! A prečo? Tieto momenty sa mladomanželom nemusia zdať až tak atraktívne na fotenie. Veď predsa je to začiatok skrášľovania nevesty, ktorá ešte nemá make-up, alebo nemá hotový účes, oblečenie ešte tiež nezodpovedá finálnej verzii a ženích si ešte ani len nenatiahol nohavice. Keď si však potom tieto fotky pozrú, tak sa sami pousmejú, aké rôzne úsmevné situácie počas fotenia vznikli. A má to ešte jednu praktickú výhodu! Toto čo sa počas obliekania deje si ľudia až tak dlho v pamäti neudržia, to je prirodzené. Ale pozrieť si tieto fotky a zopakovať si spomienky počas tohto aktu napríklad o 10, alebo aj 20 rokov je niečo čo im opäť pripomenie tú skutočnú atmosféru aká vtedy počas ich spoločného dňa bola. Preto je moje odporúčanie vždy jednoznačné áno. Samozrejme nikoho do toho nútiť netreba, to ani nemá zmysel, ale vždy sa poteším, keď tuto možnosť mám. A o to viacej ma to teší, keď sú po prezretí fotografii mladomanželia radi, že som ich na to fotenie tak povediac jemne prehovoril.

svadobný fotograf východ

Návrat hore